Građani opštine Bečej glasaju u šta da se uloži 50 miliona dinara iz budžeta

Građani opštine Bečej ponovo mogu da učestvuju u raspodeli lokalnog budžeta.

U okviru akcije „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“ od danas pa do 12. novembra posredstvom elektronskog upitnika mogu da predlože neke od prioriteta vezano za investicije.

Oni sa najviše glasova naći će se na glasačkom listiću. Organizatori akcije sugerišu da se glasači opredele za manje investicije koje je, kako objašnjavaju, kasnije lakše i brže realizovati. Ovog puta na raspalaganju je 50 miliona dinara, što je za pola manje u odnosu na prošlu godinu, a razlog tome je nepovoljna situacija sa korona virusom koja se odražava i na stanje u budžetu.

-U cilju unapređenja akcije ove godine je predsednik opštine formirao posebno radno telo. Naš interes je da se građani što više informišu o budžetu i interesuju se za njega. U našim aktivnostima da budžet bude što transprarentniji nam ove godine pomaže Agencija za sprečavanje korupcije, rekao je Aleksandar Đekić iz Bečejskog udruženja mladih koje je pored opštine Bečej, organizator akcije.

Šta je realizovano od prošlogodišnjih prioriteta biće poznato, kako je predsednik opštine rekao, narednih dana.

Već sledeće nedelje počinje obilazak mesnih zajednica, gde će organizatori akcije, uključujući i predstavnike vlasti, razgovarati sa građanima o konkretnim budžetskim prioritetima.

Glasački dani su 5. i 6. decembra, a preporuka je da se zbog aktuelne situacije sa korona virusom odvijaju putem interneta.

Javna rasprava o budžetu za narednu 2021. godinu predviđena je za 11. decembar u 17 sati.

Bečejsko udrženje mladih do kraja godine planira da realizuje i aktivnosti u okviru projekta „Ka više transparetnosti i odgovornosti u procesima donošenja odluka“, još jednom uz podršku Agencije za sprečavanje korupcije.

Tu su obuka za komunikaciju i javni nastup za odbornike, sa ciljem da se promoviše dijalog na sednicama. Pored toga, u planu su obuka o sukobu interesa, kao i pravilnici o korišćenju službenih vozila i reprezentaciji, ali i novi sajt opštine koji će biti pregledniji i time lakši za korišćenje.